Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diyet Nedir?

Diyet, yeteri kadar beslenmeyen ve dengesiz beslenen kişilerin başvurduğu yöntem olarak adlandırılır. Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucu vücutta oluşan kronik hastalıkları önlemek için diyet kaçınılmaz olacaktır. Diyet listeleri ise kişilerin kendi ideal kilosunu bulmak için yardımcı olmaktadır.

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Diyet çeşitleri kişinin istediği ideal kiloya hızlı ulaşıp ulaşmak istemediğine göre değişmektedir. Örnek olarak şok diyeti en hızlı kilo verme yöntemi olarak bilinmektedir. Fakat şok diyetinde verdiğiniz hızlı kiloları bir süre sonra aynı şekilde hızlı olarak geri alma riskiniz bulunmaktadır.

Diyet çeşitleri arasında tek gıdaya bağlı olanlar ise yine sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Örnek olarak sadece patates veya yumurtaya dayalı diyet çeşitlerinde diğer vitamin türleri kişilerin vücuduna girmez. Bu nedenle çeşitli vitamine bağlı sağlık sorunları ciddi olarak yaşanabilir.

Diyet Listesi Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir üst paragrafta bahsettiğimiz üzere tek gıdaya bağlı diyetler çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Bu sağlık sorunlarını yaşamamak için mutlaka uzman diyetisyenler ile kişiye özel listeler oluşturmalısınız. Kulaktan dolma bilgiler ile veya bilgisizce hazırlanan diyet listeleri sizi sağlıklı beslenmek yerine tamamen sağlıksız bir hayata sürükleyebilir.

  • Diyet listeleri kişiye özeldir. Ben “A” kişisi ile aynı besleniyorum, metabolizmamız hemen hemen aynı çalışıyor, onun diyet listesini ben de uygulayabilirim gibi düşüncelere kapılmak oldukça yanlış olacaktır. Her kişi uzman eşliğinde kendisine özel diyet listesini oluşturmak zorundadır.
  • Diyet listeleri hazırlanırken listede bulunan gıdaların tümünün sevmediğiniz gıdalardan oluşmasına izin vermeyin. Aralarında yemekten hoşlandığınız gıdaları da bulundurun. Böylece kendinizi diyetten soğutmadan uzun aylar boyunca bunu sürdürebilirsiniz.
  • Diyet programını uzun süre uygulayabilmeniz için aynı zamanda esneklik içerek bir liste hazırlamanız da etkili olacaktır. Sizi çok sıkan ve uygularken zorlama yaşattıran diyet programları bir süre sonra bırakmanıza neden olabilir.
  • Danıştığınız kişi size uygun farklı türde alternatifler sunacaktır. Bu alternatifler içerisinde sizin aklınıza en çok yatanı seçip program içerisinde birkaç değişiklik talep edebilirsiniz. Danışmanınızın uygun gördüğü takdirde programda değişiklik uygulanabilir. Böylece diyet listenizi uygularken zorlanmazsınız.

İsveç Diyeti

İsveç diyeti uzmanlar tarafından dahi zor olarak nitelendirilen, sadece 13 gün süren bir diyet programıdır. İsveç diyeti sayesinde 2 hafta süreyle kişiye bağlı olarak 7 ile 20 arasında kilo verilebiliyor. İsveç diyetinin en çok tercih edilmesinin sebebi ise kilo verdikten sonra kişilerin 2 yıl boyunca hiç kilo almaması ön plana çıkıyor. 2 haftalık diyet süresinden sonra metabolizmada değişimler meydana gelir ve bu 2 yıl boyunca kalıcı oluyor. Bu diyeti yapmak isteyen kişilerin herhangi bir sağlık probleminin olmamasının yanında 35 yaş ve üzeri olmaması gerekmektedir.

İsveç Diyeti Kuralları

İsveç diyeti kuralları arasında sizin yararınıza olacak maddeler bulunmaktadır. Bu maddeleri uyguladığınızda gözle görülür değişimleri hissedebileceksiniz.

  • Kahve, kafein içeren içecekler, çay, çeşitli meşrubat ürünlerini içmeyin.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Diyeti kesinlikle 13 günden fazla sürdürmeyin.
  • Diyeti yarıda bırakmak istiyorsanız da 6. güne kadar bekleyin.
  • İsveç diyeti tekrarlamak isteyenler en az 3 ay beklemeliler.

Etiketler: diyet listesi hazırlama, diyet listesi neye göre hazırlanır, diyet listesi, kolay diyet listesi,
Aralık 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Kişisel verileriniz, hizmetlerimizin daha iyi bir şekilde sunulması için mevzuata uygun bir şekilde toplanıp işlenir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.